KLM_32727_16_DS_5285.jpg

Titelsida till Julgåvan 1907. Omslagsbild i färg av Jenny Nyström. Maria och Jesusbarnet på en stor bild till vänster omgivna av en girland (bård) av rosa rosor. Motivet till höger. Det är vinter och snö ute. En kvinna och två barn är avbildade med ryggen mot betraktaren. De är ute och går i snön. De är kanske på väg till en julotta. Till höger längre bort i bilden syns en bebyggelse och bortom den står kyrkan. Kvinnan bär en brungrå sjalett (huckle), en brungrå jacka, och en rosarandig lång kjol. Hon bär en korg över ena armen. Hon håller ett mindre mörkklätt barn i handen. Bredvid går en flicka med röd sjalett (huckle), grön jacka, röd kjol och röda strumpor. Till höger längre fram på deras väg står en gärdesgård. Bakom gärdesgården står en hög tall. Himlen är färgad i orange och gult. sid 1. s/v illustration av Jenny Nyström till dikten Immanuel av Nils Nylander. På varje sida om dikten löper ett stiliserat palmblad med en remsa med texten: Gud är med oss. En ängel är avbildad (med huvud och del av överkroppen) över dikten. Ängeln sträcker ut sina armar över dikten och håller ett palmblad i varje hand. Bakom ängeln syns stjärnor. Under dikten är en bild av ett segelfartyg till havs. Solen håller på att gå upp eller ned över horisonten.

Nyckelord:

(Klicka på orden för att hitta andra bilder med samma nyckelord).